Στρουθοκαμηλισμός και υποκρισία (Κ. Βέρρος)

0


Στρουθοκαμηλισμός και υποκρισία (Κ. Βέρρος)Home

Ενυπόγραφα
ΠΡΟΣΠΑΘΩ εδώ και περίπου δύο μήνες να συνέλθω από όλα όσα συμβαίνουν στην ωραία Ελλάδα μας, από όλα όσα βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο προσφιλές σε πολλούς σκανδαλώδες πρόβλημα τών ομολόγων και τών Ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και στο ναυάγιο τού SEA DIAMOND, στη δολοφονία του νεαρού οπαδού στα αιμοσταγή επεισόδια χουλιγκάνων αλητών ¨φιλάθλων¨ στην Παιανία, στο απίθανο βιβλίο ιστορίας, στις εξεγέρσεις φυλακισμένων, στην κλοπή του οπλισμού ειδικού φρουρού και σε διάφορα άλλα, δυστυχώς κωμικοτραγικά, γεγονότα.


Σε όλο αυτό το διάστημα προσπάθησα να αποστασιοποιηθώ από τα συμβαίνοντα γύρω μας για να μπορέσω, κατά το ανθρωπίνως δυνατό, να κρίνω με αντικειμενικότητα. Μετά από όλη αυτή την άσκηση αυθυποβολής, τείνω να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι αυτή η όμορφη κοινωνία μας διέπεται, ή μάλλον πάσχει από το, ανίατο στην περίπτωσή μας, σύνδρομο του στρουθοκαμηλισμού και της υποκρισίας. Είδα και επιβεβαίωσα πόσο μας αρέσει να κρίνουμε όλους τους άλλους και να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να μας κρίνει, πόσο μας αρέσει να παριστάνουμε τους ειδικούς επί παντός επιστητού, πόσο μας αρέσει να καταδικάζουμε δημοσίως, πόσο μας αρέσει να ισχυριζόμαστε βροντοφωνάζοντας πως ευθύνονται όλοι οι άλλοι και καθόλου εμείς, ίσως γιατί θεωρούμε, ως καλοί χριστιανοί βεβαίως, ότι, αφού ο Χριστός ήλθε για να άρει τις αμαρτίες του κόσμου, εμείς είμαστε αναμάρτητοι. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, βιαζόμαστε, ο καθένας από τη μεριά του, να επιβεβαιώσουμε το ¨ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω¨.
Διεπίστωσα, επίσης, το πόσο ανοργάνωτοι είμαστε πολλές φορές και πόσο μας αρέσει να τρέχουμε κατόπιν εορτής, το πόσο ¨ωχαδελφισμός¨ μας διέπει σε κάθε μας κίνηση και ενέργεια, αλλά και με πόση ανευθυνοϋπεθυνότητα εκτελούν ορισμένοι τα καθήκοντά τους. Το πόσο εύκολα ¨κομματικοποιούμε¨ τη συμπεριφορά και την κρίση μας και αντί λογικής συζήτησης να επιδιδόμαστε σε κενές περιεχομένου ασκήσεις εντυπωσιασμού.
Φωνάζουμε για ¨σκάνδαλο των ομολόγων¨ και μέχρι στιγμής τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι για το ΤΕΑΔΥ και ίσως το ΤΣΠΕΑΘ. Για κυβερνητικό σχέδιο κλοπής των χρημάτγων των ασφαλισμένων κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, μη μιλάτε εσείς που συγκαλύψατε τα πάντα τόσο για το Χρηματιστήριο όσο και για τα Ταμεία απαντά η κυβέρνηση.
Ευθύνεται η κυβέρνηση φωνάζουν οι συνδικαλιστές, αλλά δεν μας είπαν αν οι σύντροφοί τους μέλη του ΔΣ του ΤΕΑΔΥ είναι άβουλα όντα που τα σύρουν και τα φέρουν οι Υπουργοί, ή αν και πόση ευθύνη έχουν και αυτοί, γιατί, είτε το θέλουμε είτε όχι, αυτοί πήραν τις αποφάσεις, ή δέχθηκαν αποφάσεις που τους επιβλήθηκαν.
Δεν έχει προλάβει να βυθισθεί το κρουαζιερόπλοιο και μία συγχωρδία φωνασκούντων ¨ειδικών¨ αρχίζει να κραυγάζει εξάγοντας συμπεράσματα για ευθύνες του πλοιάρχου, της εταιρείας, του Λιμενικού Σώματος, της κυβέρνησης. ¨Συμπεράσματα¨, τα οποία δεν είναι καθόλου αυθαίρετα, καθώς εξήχθησαν επί τη βάσει στοιχείων που συνέλεξαν οι ¨ειδικοί¨ μετά από ενδελεχή έρευνα που διεξήγαγαν από τη ζεστασιά του γραφείου τους ή τον καύσωνα (λόγω προβολέων) των τηλεοπτικών στούντιο και έχοντας ως μάρτυρες κάποιον θαλασασόλυκο λεμβούχο της Σαντορίνης.
Γίνεται το φονικό στην Παιανία, ομολογούν για φυσική και ηθική αυτουργία ορισμένοι, αλλά μαθαίνουμε έκπληκτοι ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν έκανε σωστά τη δουλειά της με κίνδυνο να θεωρηθούν κάποιες καταθέσεις άκυρες, ενώ ορισμένοι συνήγοροι υπεράσπισης ισχυρίζονται, για λόγους εντυπωσιασμού μάλλον, ότι οι πελάτες τους, παρά τις ομολογίες τους, δεν φταίνε γιατί όλες οι κατηγορίες είναι κατασκευάσματα της αστυνομίας.
Με ανοιχτό το στόμα από την έκπληξη μαθαίνουμε πως κουκουλοφόροι απείλησαν τον ειδικό φρουρό στο σπίτι του Προέδρου του Αρείου Πάγου και του απέσπασαν τον οπλισμό και το μόνο που έχουν να ψελλίσουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί είναι το ¨έ, τι να κάνει το παιδί, ήταν αλλαγή βάρδιας εκείνη τη στιγμή¨ , ή ότι ¨δηλαδή, τι θέλετε, να σκοτωθεί για 800 ευρώ το μήνα¨, ενώ η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θεωρεί ότι θα βελτιωθεί η φύλαξη αν μπούνε. . . αλεξίσφαιρα τζάμια στις σκοπιές!
Δεν μπορώ, βεβαίως, να αγνοήσω την τραγελαφική εικόνα που παρουσιάζει η δημοσιογραφική ¨οικογένεια¨, ιδίως τα τηλεοπτικά της μέλη, και η οποία δυστυχώς συμπαρασύρει όλους τους υπόλοιπους. Αντί ειδήσεων, καθημερινώς γινόμαστε, οικειοθελώς ή μη, θαμώνες τηλεοπτικών πολιτικών καφενείων, τα οποία ο,τιδήποτε άλλο παρά σωστή και ολοκληρωμένη ενημέρωση προσφέρουν. Γινόμαστε μάρτυρες λαϊκών τηλεοπτικών δικαστηρίων, διασυρμών φυσικών και νομικών προσώπων, διαστρέβλωσης ή και απόκρυψης γεγονότων και, πάνω από όλα, της παντογνωσίας των συμμετεχόντων. Ο σκιτσογράφος της ¨Καθημερινή¨ Αντρέας Πετρουλάκης είχε συνοψίσει πολύ εύστοχα την τραγελαφική κατάσταση σε σκίτσο του όπου ο καπετάνιος ενός επιβατηγού πλοίου λέει από τα μεγάφωνα ¨προσοχή, οι μηχανές μας έχουν βλάβη και αν ανάμεσα στους επιβάτες υπάρχει κανένας δημοσιογράφος, παρακαλείται να έρθει να οδηγήσει το πλοίο¨.
Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα πολλά. Αλλά, νομίζω δεν χρειάζεται γιατί το ξέρω πως έτσι και εσείς δείτε όλα αυτά τα γεγονότα με λίγη νηφαλιότητα, τα ίδια με μένα θα λέτε. Στο ίδιο συμπέρασμα θα μπρούσατε να καταλήξετε: τον απαράμιλλο στρυθοκαμηλισμό, αλλά και την υπέρτατη υποκρισία που έχουν κατακυριεύσει ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, οι οποίοι φαίνεται πως κάνουν ό,τι μπορούν για να τους μοιάσουμε.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Ρουκέτες, πλειστηριασμοί και αναρχία (Κ. Βέρρος)
( 25.01.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Να τους αλλάξουν όλους. . . (Κ. Βέρρος)

Να τους αλλάξουν όλους. . . (Κ. Βέρρος)

Κομματοκρατία αντί δημοκρατίας (Κ. Βέρρος)

Συνδικαλιστικός εκβιασμός (Κ. Βέρρος)

Περί Τσιτουρίδη και περί πολιτικής ευθύνης (Κ. Βέρρος)

Αγαπητοί κύριε Πολύδωρα και κύριε Δημοσχάκη. . . (Κ. Βέρρος)

Στρουθοκαμηλισμός και υποκρισία (Κ. Βέρρος)

Ελλάς, είσαι το κάτι άλλο! (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ