Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

0


Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)Home

Ενυπόγραφα
ΩΧΡΙΟΥΝ τα λόγια μπροστά στην πρωτοφανή πολύνεκρη τραγωδία που ζούμε τις τελευταίες έξι ημέρες. Εξηνταπέντε συνάνθρωποί μας θύματα στον βωμό του πύρινου ολέθρου, τεράστιες καταστροφές περιουσιών και έργων μιας ολόκληρης ζωής, ανυπολόγιστη και σχεδόν αναντικατάστατη ζημία στο οικοσύστημα, ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος για την χώρα και συνεπώς για όλους μας που ανέρχεται στο 0,7% του ΑΕΠ περίπου, ήτοι σε 3 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ.


Οι πολυήμερες εικόνες φρίκης, αβάσταχτου πόνου και οδύνης, αγανάκτησης, απόγνωσης και οργής κατακλύζουν το μυαλό και τις καρδιές μας. Δεν σού μένει όρεξη, δεν έχεις κέφι να ασχοληθείς με κάτι άλλο, πόσο μάλλον με την εκλογολογία, την προεκλογική περίοδο.
Και όμως. Υπάρχουν αρρωστημένα μυαλά (ναι, πιστεύω ακράδαντα πως είναι αρρωστημένα και κανείς δεν μπορεί να με πείσει για το αντίθετο), που δεν σταματούν μπροστά σε τίποτε, αρκεί να επιτύχουν τον σκοπό τους με την ικανοποίηση των συμφερόντων τους, είτε αυτά είναι οικονομικά, είτε πολιτικά, είτε κομματικά. Δεν έχουν καν την ευγένεια ψυχής να σεβασθούν τα τραγικά θύματα, τους συγγενείς τους, τους εκατοντάδες άστεγους, τους χιλιάδες πυρόπληκτους.
Και βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευθούν τις πασιφανείς αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, οι οποίες, είτε μας αρέσει είτε όχι, στην πραγματικότητα οφείλονται στην εδώ και πάρα πολλά χρόνια διάλυση από την κομματική λαίλαπα της δημόσιας διοίκησης. Να εκμεταλλευθούν τις αδυναμίες αυτές, αλλά και τα εμφανή λάθη συντονισμού και σχεδιασμού σε κυβερνητικό επίπεδο, για να κερδίσουν ψήφους.
Ουδείς εξαιρείται της κριτικής, πολύ περισσότερο μια κυβέρνηση, μια διοίκηση, ιδίως αναφορικά με τη διαχείριση μιάς κρίσης. Καλό θα ήταν η κριτική να γίνεται για την έλλειψη πρόληψης και όχι κατόπιν εορτής. Αλλά, έστω, αφού γίνεται τώρα ας περιορισθεί στο πλαίσιο της ομοψυχίας που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο τόπος για να αντιμετωπίσει την καταστροφή, να απαλύνει τον πόνο, να βοηθήσει τους πληγέντες.
Οποιος είδε χθες τα τηλεοπτικά πλάνα της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οπωσδήποτε θα άκουσε τη μονολεκτική σχεδόν επισήμανση του κ. Κ. Παπούλια, σε απάντηση του καταιγισμού του κ. Γ. Παπανδρέου περί κυβερνητικής ανικανότητας, ντροπής και ότι ¨δεν πάει άλλο¨ : ¨Ναι, είναι στιγμές που απαιτούν εθνική ομοψυχία¨, είπε ο Πρόεδρος. Αμφιβάλλω για το εάν έγινε αντιληπτό από τον συνομιλητή του πως τον έβαλε στην θέση του και, εμμέσως μεν αλλά σαφώς, τον ¨μάλωσε¨.
Πιάστηκαν όλοι από την ίσως ατυχή έκφραση Πολύδωρα περί ¨ασυμμέτρου απειλής¨. Και το μετέτρεψαν στο ότι η κυβέρνηση θέλει να μας φοβίσει λέγοντας ότι δεχόμαστε τρομοκρατική επίθεση. Κι αυτό, επειδή επικράτησε με τον όρο ¨ασύμμετερη απειλή¨ να εννοείται, όπως το είχε κάνει ο Μπους, η τρομοκρατική απειλή.
Το ασύμμετρος, όμως, σημαίνει δυσανάλογος. Και ας έλθει ο καθένας να με πείσει ότι 170 ή 180 μέτωπα φωτιάς σε όλη τη χώρα, ή άνεμοι 7 και 8 μποφώρ που αλλάζουν εν ριπή οφθαλμού κατεύθυνση και δημιουργούν νέα μέτωπα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας, ή φωτιές που ξεπηδούν τη νύχτα ή τα ξημερώματα σε βουνοκορφές και πυκνά δάση, ή άτομα που βλέπουμε καθαρά σε βίντεο να βάζουν φωτιά, ΔΕΝ αποτελούν δυσανάλογη απειλή. Εάν αυτά δεν είναι δυσανάλογη, ασύμμετρη απειλή, τότε τι είναι;;
Επιπλέον, όπως πληροφορούμαι, ορισμένοι ετοιμάζονται, μαζύ με την εκμετάλλευση τής τραγωδίας, να επαναφέρουν την έκθεση Ζορμπά, ή μάλλον να δώσουν στη δημοσιότητα τμήμα τής έκθεσης για το Ταμείο τών δημοσιογράφων. Δικαιώμά τους, αν νομίζουν πως έτσι κερδίζονται εκλογές, γιατί ίσως φοβούνται πως είναι αδύναμοι και ανασφαλείς.
Ας σοβαρευθούμε λιγάκι. Και ας σεβασθούμε τουλάχιστον τα θύματα της τραγωδίας. Δεν αρκεί μόνον να λέμε ότι θα δώσουμε τα χρήματα της τηλεοπτικής διαφήμισης για την ανακούφιση των πληγέντων, δεν αρκεί να κάνουμε επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές, δεν αρκεί να λέμε ότι αναστέλλουμε για λίγο την προεκλογική δραστηριότητα. Πρέπει και να το εννοούμε.Home
/
Print
/
Site Map
/
Επικοινωνία
Εχουμε αυτό που είμαστε. . . (Κ. Βέρρος)
( 30.06.2007 )

Παλαιότερα άρθρα


Θύματα, ήρωες, ευσυνείδητοι και οι άλλοι (Κ. Βέρρος)

Εθνική τραγωδία και σκύλευση θυμάτων (Κ. Βέρρος)

Πολιτικές, προεκλογικές ¨ομορφιές¨ (Κ. Βέρρος)

Είναι και είμαστε αδιόρθωτοι. . . (Κ. Βέρρος)

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

Εκλογές για αυτοδύναμη κυβέρνηση (Κ. Βέρρος)

Ομηροι αγκυλώσεων και κρατισμού (Κ. Βέρρος)

Γιατί τώρα οι παροχές;; (Κ. Βέρρος)

Παλαιότερα άρθραΑποτελέσματα

ΔημοσκοπήσειςΕΓΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΓΡΑΦΗ