Ποιες εταιρείες έγιναν οι πρώτοι πελάτες του TAP

Read Time:1 Minute, 45 Second


Οι πρώτες εταιρίες που θα αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες της εισόδου του αζέρικου φυσικού αερίου που θα έρχεται μέσω του αγωγού TAP, είναι η ΔΕΠΑ και η κρατική βουλγαρική BEH.

Αυτές οι δύο επιχειρήσεις ήταν κι εκείνες, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, που συμμετείχαν στην πρώτη δημοπρασία του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) για την κατανομή της χωρητικότητας στο σημείο διασύνδεσης του εθνικού αγωγού με τον TAP. Ως γνωστόν στη Νέα Μεσημβρία της Θεσσαλονίκης είναι το σημείο όπου τα δύο συστήματα φυσικού αερίου «κουμπώνουν» μεταξύ τους προκειμένου ποσότητες του καυσίμου που θα έρχονται από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP να διοχετεύονται στο ελληνικό δίκτυο και την εγχώρια αγορά.

Η ΔΕΠΑ, κατά τις πηγές, είναι η ελληνική εταιρεία η οποία ουσιαστικά ενεργοποίησε τη σύμβαση που είχε κάνει πριν από επτά χρόνια με την αζέρικη Socar και η συμφωνία προέβλεπε προμήθεια 1 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

Η δεύτερη εταιρία που δέσμευσε χώρο στο σημείο της διασύνδεσης του ΕΣΦΑ με τον TAP είναι η Bulgarian Energy Holding. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βουλγαρική εταιρεία δεν αποκλείεται να θέλει να πουλήσει εντός της ελληνικής αγοράς φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Οι δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ διεξάγονται στο ηλεκτρονικό υπόβαθρο δημοπρασιών PRISMA και αφορούν στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του έτους 2021. Η πρώτη δημοπρασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς με το 99,96% της χωρητικότητας που διατέθηκε να έχει κατανεμηθεί σε χρήστες, οι οποίοι όπως προαναφέρθηκε είναι οι ΔΕΠΑ και BEH.

Ο σύνδεση του ΕΣΦΑ με τον TAP αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του μήνα. Η εμπορική λειτουργία του νέου αγωγού αναμένεται περί τα τέλη του χρόνου.

Τότε το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου θα διασυνδεθεί με μια από τις μεγαλύτερες αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αυτή της Ιταλίας, επίσης συνδεδεμένη με τη Βόρεια Ευρώπη μέσω της Ελβετίας και της Γερμανίας, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της χώρας στο περιφερειακό ενεργειακό τοπίο.

Σύντομα, τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συνδεθεί με τον αγωγό ΤΑΝΑΡ και την Ιταλική αγορά φυσικού αερίου, της οποίας η ετήσια κατανάλωση φτάνει τα 75,4bcm φυσικού αερίου (στοιχεία για το 2019).

Source link

About Post Author

Γρηγόρης Αναξιώτης

Blogger, vlogger και φοιτητής φιλοσοφικής.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *