Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)

eNEW: http://www.enew.gr/mag/article/articleview/7192/1/9/

Προεκλογικός λόγος και επιχειρήματα (Κ. Βέρρος)Top level

ΕνυπόγραφαΑΚΟΥΣΑ τον έναν, άκουσα και τον άλλον. Χωρίς πρακατάληψη μπορώ να πω ότι ο πρώτος έχει συγκεκριμένο στόχο που θέλει να πετύχει, ενώ ο δεύτερος δεν μπόρεσε ακόμη να με πείσει με τη γενικόλογη τοποθέτησή του πως μια νέα ημέρα θα ξημερώσει στις 17 Σεπτεμβρίου, μια νέα αλλαγή με το ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει.

Είναι προσωπική, βεβαίως, εντύπωση, αλλά ο ΓΑΠ δεν με πείθει πως πράγματι θέλει να νικήσει στις εκλογές, πως έχει την πεποίθηση ότι θα εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για το καλό του τόπου και συνακόλουθα του λαού.
Συνεχίζω να πιστεύω ότι η ¨δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος¨ του ΓΑΠ θα μας φέρει καινούργιες αυξήσεις της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, ενώ, από την άλλη πλευρά, ο ΚΚ έχει ήδη μειώσει τον φόρο εισοδήματος που πληρώνω που θα μειωθεί σταδιακά και άλλο γιατί προβλέπεται σε υπάρχοντα νόμο.
Είμαι από εκείνους που υποστηρίζουν ότι, για να υλοποιηθούν η ¨δίκαιη κοινωνία¨ και η ¨οικονομία της οικογένειας¨ που υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ, αναγκαστικά πρέπει να περάσουμε πρώτα από την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Και είμαι από εκείνους που είναι πεπεισμένοι ότι, βλέποντας την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, καλό είναι να κάνω λίγο απαραπάνω υπομονή για να μπορέσω εγώ και τα παιδιά μου (ή έστω μόνο τα παιδιά μου) να απολαύσω πραγματικά καλύτερες μέρες. Γιατί, τί να την κάνω μια πρόσκαιρη αύξηση του εισοδήματός μου που δεν θα είναι παρά προσωρινή καθώς, για να την έχω, το κράτος θα πρέπει πάλι να δανεισθεί. Τί σημαίνει αυτό;; Μα ότι για να αποπληρωθούν τα δάνεια και οι τόκοι από την τσέπη μου θα παίρνουν τα λεφτά.
Δεν λέω, και ο ΚΚ δεν μπόρεσε να κρατήσει τελείως τις υποσχέσεις που είχε δώσει το 2004. Δεν εννοώ, βεβαίως, ότι δεν έδωσε αυξήσεις ή άλλες κοινωνικές παροχές από την πρώτη ημέρα, γιατί αυτό που είχε πει ήταν πως θα δοθούν σε βάθος τετραετίας και ανάλογα με τις αντοχές της οικονομίας. Εννοώ τη βελτίωση της καθημερινότητας, την επανίδρυση του κράτους, την αποκρατικοποίηση εταιρειών όπως η Ολυμπιακή ή ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ. Δύσκολο το εγχείρημα, ιδίως όταν έχεις να παλαίψεις με βαθειά ριζωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες, όπως και με ένα κομματικοποιημένο και συμφεροντολογικό συνδικαλιστικό κίνημα που υποστηρίζει με αίμα τα κακώς εννοούμενα κεκτημένα του. Κεκτημένα, που τις περισσότερες φορές δεν είναι τίποτε άλλο από τη δυνατότητα οι συνδικαλιστές να συνδιοικούν ή να διοικούν. Πιστεύω, όμως, ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να επιδείξει μεγαλύτερο δυναμισμό. Και για να πω τον καημό μου, μού φαίνεται αφάνταστη κοροϊδία να υποχρεούμαι να πληρώνω από την τσέπη μου (με τους φόρους) τα τεράστια ελλείμματα επιχειρήσεων, όπως η ΟΑ, ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και αποδοτικά λόγω γραφειοκρατικών και δημοσιοϋπαλληλικών αγκυλώσεων.
Εξάλλου, δεν μπορώ να μην χαμογελάσω όταν ακούω πολιτικούς, είτε από τη ΝΔ είτε από το ΠΑΣΟΚ, που έχουν μεγάλη εμπειρία του τρόπου λειτουργίας της κρατικής μηχανής και των νομικών δεσμεύσεων, να δίνουν υποσχέσεις για άμεσες ενέργειες, ενώ γνωρίζουν ότι είναι κενές περιεχομένου. Και, επειδή μόλις τον άκουσα, χαμογέλασα με τον ΓΑΠ να λέει στους πυρόπληκτους της Αχαϊας ότι εκπλήσσεται που 20 ημέρες μετά την καταστροφή δεν βλέπει να έχει απολύτως κανένα έργο και πως αυτός σε τέτοιες περιπτώσεις θα είναι από την πρώτη στιγμή παρών για να γίνονται αμέσως τα έργα αποκατάστασης.
Τέλος, επειδή πρώτο βασικό επιχείρημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τους λόγους που προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές, ήταν η κατάθεση του κρατικκού προϋπολογισμού για το 2008, ας μού επιτραπεί να διαφωνήσω ριζικά μαζύ τους. Ο ΚΚ, επικαλούμενος τον προϋπολογισμό, οπωσδήποτε δεν εννοούσε πως η κατάρτισή του αποτελεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας. Ο Πρωθυπουργός αναφερόταν γενικότερα στην οικονομία και στην πολιτική μεταρρυθμίσεων. Και να τι εννοούσε λέγοντας όσα είπε στο διάγγελμά του: Επειδή βασικός μου στόχος είναι η εντατική συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας ενός πραγματικού κοινωνικού κράτους, θέλω να έχω τα χέρια μου ελεύθερα να εφαρμόσω την πολιτική μου. Αυτό σημαίνει πως θέλω, εφόσον κερδίσω, να έχω τον χρόνο να καταρτίσω και καταθέσω έναν προϋπολογισμό, τον οποίο δεν θα υποχρεωθώ να αλλάξω. Επιπλέον, εάν έκανα εκλογές μετά την κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού, αυτό θα ήταν εν μέρει δεσμευτικό και μη ορθό πολιτικά για την κυβέρνηση που θα προκύψει από την κάλπη.